The Pelgrimgirl

In 2020 is het 400 jaar geleden dat de Pelgrims besloten om vanuit Delfshaven en Leiden naar de Nieuwe Wereld te trekken. Uiteraard wordt aan dit jubileumjaar zowel in Delfshaven als in Leiden aandacht besteed. INTORNO doet dit met een opera: The Pilgrimgirl.

Over de opera

De opera draait om een gezin dat deel uitmaakt van de kolonie van de Pelgrimfathers in Deerfield. Het gezin bestaat uit vader, moeder en dochter Rosa. Het is thanksgiving en het gezin zit om de eettafel om dit feest te vieren met ‘goede spijzen’. Rosa is een recalcitrante dochter die zeer kritisch is over de geloofsbelevenis van haar ouders. Dat kan nooit goed aflopen, het feest eindigt dan ook in een zwaar verstoorde familierelatie….

Het feestelijke diner wordt steeds afgewisseld met een flashback. De flasbacks tonen gebeurtenissen uit het gezin in drie belangrijke periodes: de tijd in Nederland, de reis met de legendarische Mayflower en de kolonie in Deerfield. De flashbacks spelen zich af voor de tafel.

De opera bestaat uit drie akten die vernoemd zijn naar de flashbacks. Aan het begin van elke akte zingt één van de spelers een kort stukje over de geschiedenis van de Pilgrimfathers. In elke akte klinkt op de achtergrond indianengezang (in het Engels). Waar het feest eindigt in mineur maken de indianenteksten een omgekeerde volgorde door: van dreiging en klaagzang naar hoopvol .

De geschiedenis in een notendop

In het begin van de 17eeeuw ontstonden in Engeland de Puriteinen, zij wilden de Engelse Staatskerk zuiveren van Katholieke invloeden. Toen Jakobus de Eerste op de troon kwam werd hij hoofd van de Engelse Staatskerk en begon hij de Puriteinen te onderdrukken. Op zoek naar godsdienstvrijheid weken de Puriteinen uit naar Nederland, waar zij zonder met de dood bedreigd te worden, hun geloof konden belijden.

Elf jaar na de aankomst in Nederland verlieten de Puriteinen Nederland weer. Na een vrede van twaalf jaar dreigde er weer een oorlog met Spanje, en de al te grote vrijheid in Nederland botste met de waarden van de Puriteinen. Vanaf Delfshaven vertrokken zij via Engeland naar het onbekende Amerika, met het legendarische schip The Mayflower. Zo werden de Puriteinen de Pigrimfathers.

Van de 102 kolonisten overleefden door het harde klimaat de helft het eerste jaar niet. Tegelijkertijd stierven honderdduizenden Indianen aan ziektes die de Pilgrimfathers vanuit Europa hadden meegenomen. Toen de kolonisten hun eerste eigen gewassen konden oogsten hielden ze een Thanksgiving feest. Wat begon als een feest van vijftig kolonisten is nu het nationale feest van de Verenigde Staten. Maar in de strijd tussen de kolonisten en de Indianen waren er meer verliezers dan winnaars.

Speellijst 

Vrijdag 12 juni, 20.00 uur, Texel
Zondag 14 juni, 15.00 uur, Amsterdam
Vrijdag 19 juni, 20.00 uur, Haarlem
Zaterdag 20 juni, 20.00 uur, Leiden
Zondag 21 juni, 15.00 uur, Leiden
Zaterdag 27 juni. 20.00 uur, Rotterdam
Zondag 28 juni, 20.00 uur, Rotterdam