Datum van uitvoering is nu bekend.

 

Vrijdag 20 mei 2022 twee uitvoeringen om 16.00 en 20.00 uur.

 

Meer informatie en reserveren kan nu op de website van de opera4daagse. www.opera4daagse.nl

 

De Russenoorlog vertelt het dramatische verhaal van de 800 Georgisch soldaten van het 822e Georgische infanterie bataljon (de Russen), die in de Tweede Wereldoorlog op Texel verzeild raakten als krijgsgevangenen van het Duitse leger. Als deze Georgiërs te horen krijgen dat ze naar Arnhem moeten om te worden ingezet tegen de geallieerden, komen ze in opstand: de laatste slag van de Tweede Wereldoorlog. Bij het afgesproken sein, een lichtpijl boven Den Burg, 6 april 1945 om een uur ’s nachts, breekt de hel los. Na de bevrijding werd hier doorgevochten tot de Canadezen er op 20 mei 1945 een eind aan maakten. Slechts 228 Georgiërs overleven, 117 burgers komen om en schattingen van het aantal Duitse slachtoffers op het eiland variëren van 430 (Wehrmacht) tot 2347 (Eerste Canadees Legerkorps).

 

Deze opera wordt uitgevoerd op vrijdag 20 mei 2022. In september 2021 vond een voorbereidende workshop plaats tijdens de Opera4daagse onder regie van Bert Schuiling en met de zangers Jeroen Manders, Bauwien van der Meer, toetsen Marco Kalkman en het Artex Kamerkoor onder leiding van Ellen Verburgt.

 

Op 27 augustus werd in de Burghtkerk in Den Burg een videoregistratie gemaakt na de workshop onder leiding van Bert Schuilink en Ellen Verburg. Piano: Marco Kalkman, zang: Jeroen Manders. Schript: Pip Bernard, muziek: Eduard de Bruin