HELP
HELP, mijn man bouwt een heelal!
Een opera over geloof, wetenschap en nepnieuws.
Deze intieme voorstelling gaat over de geschiedenis van Eise Eisinga en zijn zelfgebouwde planetarium. Het historische verhaal wordt gebracht vanuit een originele invalshoek. Niet Eise staat centraal, maar zijn vrouw Pietje. Want wat betekent de bouw van het planetarium voor haar? Haar huis verandert langzaam in een heelal. Wat gebeurt er allemaal in de bedstee? En wat doet het wetenschappelijke experiment van haar man met haar plek in de maatschappij? Kortom: hoe gaat Pietje om met geloof, wetenschap en nepnieuws.
De rode draad van de voorstelling is een interview door Elise Lorraine, de spitsvondige journaliste. Haar interview met Eise wordt steeds onderbroken door de gefrustreerde Pietje.Hierdoor wordt het publiek langzaam getuige van de strijd tussen man en vrouw en van de strijd tussen geloof en wetenschap. Met de daarbij horende maatschappelijke spanningen, die ook anno 2018 aan de orde van de dag zijn.
Cast:
Pietje: Bauwien van der Meer
Eise: Michel Poels
Journaliste: Elise Lorraine
Applausmeester: Marc Oudshoff
Dirigent: Marco Kalkman
Muzikale begeleiding: Kobus Prins (slagwerk) en Yolanda Davids (harp)
Regie: Janneke Franke
Muziek: Marco Kalkman
Tekst: Arie Vuyk
Decor: Gerwin Smit
Speellijst
3 november 2018: Franeker ter gelegenheid van het Symposium Eise Eisinga. Besloten voorstelling.
4 november: Theater De Koornbeurs, Franeker. Kaartverkoop Franeker.De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Volkskracht, Elise Mathilde Fonds, Erasmusstichting en Prins Bernhard Cultuurfonds.
Nieuwsgierig? Bekijk nu alvast de trailer!
Een korte geschiedenis
Theorieën over het vergaan van de aarde zijn van alle tijden. Vaak gevoed vanuit verschillende religies, net zo vaak weerlegd door de wetenschap. Zo ook in de tijd van Eise Eisinga, een Friese boerprediker en een geniale wiskundige. Na een apocalyptische publicatie van dominee Eelco Alta over botsende planeten in 1774 besluit Eise een planetarium te bouwen om de werking van het zonnestelsel te laten zien. In 1781 voltooide Eise zijn planetarium in zijn eigen huis. Hiermee wilde hij het volk geruststellen. Het door hem gebouwde planetarium is momenteel het oudste, nog werkende planetarium ter wereld.
Laat je verrassen!