De Russenoorlog,  schoolvoorstelling

Op 20 mei 2022, de dag waarop in 1945 Texel werd bevrijdt van de bezetting door Duitsland wordt de Texelse opera ‘De Russenoorlog’ uitgevoer.

 

Voor de opera4daagse 2022 wordt voor de basisscholen een programma gemaakt gebaseerd op deze opera die gespeeld kan worden op de basisscholen.

 

Het ‘Poppentheater de Fighter’ maakt een programma van 20 minuten gebaseerd op ‘De Russenoorlog’. Kan onze school meedoen? Jazeker, het programma is simpel en heel kleinschalig, duurt maar 20 minuten en alles staat op twee kleine rijdende tafels van 75×75 centimeter. De poppenspeler gaat de klassen langs, ofwel we doen het in uw hal of aula met meerdere klassen. Voor alle leeftijden.

 

Waarom eigenlijk? Om de kinderen op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met dit uniek stukje geschiedenis dat zo verweven is met Texel en een stuk uniek immaterieel erfgoed van Nederland vertegenwoordigt. Het eiland is er van doordrenkt. Grootouders hebben dit nog meegemaakt. Zeker nu Nederland wordt overspoeld door vluchtelingen die helaas ook zijn blootgesteld aan verschrikkelijke situaties.

 

Zijn er leerdoelen? Met de voorstelling kan de school snel een paar leerdoelen toevoegen: kennismaken met lokale geschiedenis, immaterieel erfgoed, maatschappijleer en de werking van een democratisch versus een totalitaristisch systeem. Er wordt voor de voorstelling een lesbrief uitgegeven waarmee scholen aan de slag kunnen als voorbereiding (dit is facultatief).

 

Kunnen de kinderen meedoen? Ja, na de voorstelling kan er samen met de poppenspeler een workshop worden georganiseerd per klas, waarin op speelse wijze door middel van een poppenspel dat de kinderen zelf maken het thema oorlog en vrede aan bod komt.

 

Voor boekingen en kosten kunt u contact met ons opnemen: telefoon 06-44190068

 

Productie: M.A. Intorno in samenwerking met: Artex en Texel Cultuureiland