Opera op de historische zeesleper de ‘Fighter’

Zondag 4 september 2022 15.00 uur.

 

 

De Russenoorlog vertelt het dramatische verhaal van de 800 Georgisch soldaten van het 822e Georgische infanterie bataljon (de Russen), die in de Tweede Wereldoorlog op Texel verzeild raakten als krijgsgevangenen van het Duitse leger. Als deze Georgiërs te horen krijgen dat ze naar Arnhem moeten om te worden ingezet tegen de geallieerden, komen ze in opstand: de laatste slag van de Tweede Wereldoorlog. Bij het afgesproken sein, een lichtpijl boven Den Burg, 6 april 1945 om een uur ’s nachts, breekt de hel los. Na de bevrijding werd hier doorgevochten tot de Canadezen er op 20 mei 1945 een eind aan maakten. Slechts 228 Georgiërs overleven, 117 burgers komen om en schattingen van het aantal Duitse slachtoffers op het eiland variëren van 430 (Wehrmacht) tot 2347 (Eerste Canadees Legerkorps).

 

4 september 2022 Rotterdam:
Naar de gelijknamige opera van Edwin de Boer
met teksten van Pip Bernard
Bewerking, arrangementen en piano: Marco Kalkman
Sopraan: Bauwien van der Meer
Bariton: Jeroen Manders
Acteur: Daniëlle Blok
Viool: Helena Sokolova

 

Tentoonstelling ‘Ooggetuigen’:  Stichting Texel cultuureiland en OSG de Hogeberg
Productie: Mutua Amicitia Intorno

 

 

Deze opera werd eerder uitgevoerd op vrijdag 20 mei 2022. Met deze uitvoering won M.A. Intorno de cultuurprijs van de gemeente Texel. In september 2021 vond een voorbereidende workshop plaats tijdens de Opera4daagse onder regie van Bert Schuiling en met de zangers Jeroen Manders, Bauwien van der Meer, toetsen Marco Kalkman en het Artex Kamerkoor onder leiding van Ellen Verburgt.

 

Op 27 augustus werd in de Burghtkerk in Den Burg een videoregistratie gemaakt na de workshop onder leiding van Bert Schuilink en Ellen Verburg. Piano: Marco Kalkman, zang: Jeroen Manders. Schript: Pip Bernard, muziek: Eduard de Bruin