Help! Mijn man bouwt een heelal

Help! Mijn man bouwt een heelal

In de maak: ‘Help, mijn man bouwt een heelal!’

De eerste uitvoeringen zijn te zien op openluchtpodium De Fighter tijdens de Wereldhaven dagen in Rotterdam (8 en 9 september 2018)

Deze intieme opera draait om het planetarium van Eise Eisinga. Het historische verhaal van Eise wordt gebracht vanuit een originele invalshoek. Niet Eise staat centraal, maar zijn vrouw Pietje. Want wat betekent de bouw van het planetarium voor haar en hoe gaat Pietje om met geloof, wetenschap en nepnieuws? De voorstelling is ook vernieuwend in de uitvoering en de aankleding: er wordt een link gelegd tussen verleden en heden door gebruik te maken van een ‘moderne’ journaliste en een multimediaal decor.

Trailer van de voorstelling.

https://www.youtube.com/watch?v=V39-quGgx1w

Iets over de geschiedenis

Theorieën over het vergaan van de aarde zijn van alle tijden. Vaak gevoed vanuit verschillende religies, net zo vaak weerlegd door de wetenschap. Zo ook in de tijd van Eise Eisinga, een Friese boerprediker en een geniale wiskundige. Na een apocalyptische publicatie van dominee Eelco Alta over botsende planeten in 1774 besluit Eise een planetarium te bouwen om de werking van het zonnestelsel te laten zien. In 1781 voltooide Eise zijn planetarium in zijn eigen huis. Hiermee wilde hij het volk geruststellen. Het door hem gebouwde planetarium is momenteel het oudste, nog werkende planetarium ter wereld.

Hoe deze geschiedenis vertaald is naar de moderne tijd? Laat u verrassen!

No Comments

Post a Comment